Miksi portfolio?

Miksi pitäisi/kannattaisi portfolio tehdä? Yhdestä paikasta löytyvät työnäytteet, teoriat ynnä muut voivat olla ensiarvoisen tärkeitä työpaikkaa haettaessa. Portfoliota kasattaessa opiskelija joutuu miettimään, mikä on työnantajan kannalta tärkeää ja pohtii omaa osaamistaan eri kantilta kuin ennen. Portfoliota esitellessä opiskelija näkee miten hän on sen rakentamisessa onnistunut, ja voi seuraavaa mahdollista haaastattelua varten korjata tai muokata sen tarvittaessa.

Samalla kirjallisen viestinnän taito paranee, yhdyssanat, lauseiden sanajärjestys, ylipäätään asian ymmärrettävään muotoon saattaminen, nostavat opiskelijan tietoisuutta oppimastaan.

Portfolio ei kuitenkaan ole pelkästään omien töiden ja osaamisen esittelyä, se on myös oppimisen kannalta merkittävä väline. Matleena Laakson esimerkki kampaustunnilta (http://www.slideshare.net/MatleenaLaakso/blogit-opetuksessa-16428249)
on erinomainen esimerkki, miten blogia käyttämällä työtehtävä suoritetaan useaan kertaan ja se jää paremmin muistiin. 

Portfolio toimii myös CV:nä ja sitä kannattaisi CV:n tapaan päivittää koko työuran ajan. Pitkässä, yhdessä työpaikassa uran tehneellä voi olla vaikea muistaa kaikkia tekemiään töitä, kun ei ole pitkään aikaan CV:tä päivittänyt. 

Kommentit